Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETİYLE ÖĞRENCİYE KAZANDIRILMAK İSTENEN NELERDİR?

Psikolojik danışma ve Rehberlik hizmetleri, bireyin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı iletişim halinde olması kendini geliştirmesi (kim olduğunu algılaması ve kim olabileceği hakkında tutarlı ilişkisi) için uzman kişiler tarafından profesyonel bir yardım sürecidir.

Öğrencimiz olarak kendini yakından tanıman şu yönlerden dolayı önemidir. Çünkü;

• Sana Kazandırılacak Bilgi ve Beceri Yönünden: Birbirinizden yaş, zeka, kişisel özellik, anlama, sağlık gibi farklı özellikleriniz olduğunu kendin de gözlemlemektesin. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri kapsamında bizler de seni birey olarak kabul edip kendini keşfedebilmen yolunda yardımcı olmaktayız.

• Toplumsal Yönden:

Yeteneklerin ve ilgilerini tam olarak gözleyemediğinde topluma adapte olabilmen ve ilişkilerini geliştirmen zorlaşacaktır. Bizler Psikolojik danışma ve rehberlik kapsamında sınıf rehber öğretmenlerinizle birlikte sana çeşitli ölçekler ve formlar vermekteyiz. Ayrıca arkadaşlık, çevre ve aile ile ilgili danışmanlık süreçleri gerçekleştirmekteyiz. Öğrenci olarak kendin için bu çalışmalara gönüllü olarak katılırsan yardım süreçlerinin kendindeki olumlu etkilerini ve kendini gerçekleştirmesi yolundaki adımında yararı olduğunu gözlemleyeceksin.

• Duygusal, Zihinsel, Bedensel ve Sosyal Yönden:

Ø  Duygusal özelliklerini, heyecanlarının nedenlerini, şiddetini, süresini, öfkeni, Arkadaş grubundaki ilişkilerini, sosyal uyum özelliklerini,

Ø  Düşünme, anımsama, anlama, yorumlama, algılama, yargılama gibi özelliklerini, varsa bunlarla ilgili sorunlarını,

Ø  Bedensel gelişimini, sağlığını, kişisel özelliklerini bilip-tanımamız, vereceğimiz eğitim etkinliklerinden daha iyi yararlanmanı sağlayacaktır.

OKUL REHBERLİK SERVİSİNİN GÖREVLERİ

1.     Rehberlik programının uygulanışında sınıf rehber öğretmenlerine yardım etmek

2.     Okula yeni gelen öğrencilere, sınıf rehber öğretmeni ile işbirliği yaparak, okulu ve yakın çevreyi tanıtan çalışmalar yapmak

3.     Okulun öğretim programı, uygulanan mevzuat ve bunlarla yapılan değişiklikleri rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini, disiplin kurulları ve ihtiyaç duyulan diğer konular hakkında açıklayıcı bilgiler hazırlar ve öğrencilere duyurulmasını sağlamak

4.     Sınıf rehber öğretmenleriyle görüşerek, rehberlik ve psikolojik danışma faaliyetine ihtiyaç duyulan öğrencileri takip etmek, görülen aksaklıkların çözümüne çalışmak

5.     Öğrencilerin gidebileceği üst öğrenim kurumlarını yetenek ve ilgileri kapsamında tanıtmak ve tercih döneminde bu yönlü katkı sağlamak.

6.     Okulda iş ve meslekleri tanıtıcı programlan hazırlamak, ilgili okullara ve iş yerlerine öğrencilerle birlikte geziler düzenlemek

7.     Öğrencilerin genel ve özel yetenekleri ile ilgili, kişilik özellikleri ve bilgi seviyeleri hakkında bilgi toplamak amacı ile test, envanter ve anket gibi psikolojik ölçme araçları uygulamak, sonuçlarını toplu dosyalara işlemek, özel ve şahsi bilgileri gizli tutmak

8.   Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışmaya olan ihtiyaçları, problemleri ile başarılarını etkileyen faktörler hakkında inceleme ve araştırma yapmak, sonuçları hakkında öğretmenlere ve okul yöneticilerine tekliflerde bulunmak

9.   Çocukların genel olarak yetenek, ilgi, değer ve gelişim durumları ve diğer konular hakkında gönüllü olan velilere müşavirlik yapmak

Görevleri arasındadır.

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE YANLIŞ ANLAYIŞLAR

Psikolojik danışma ve rehberlikte yaygın olan yanlış anlayışlardan önemli görülen bazılarını şu noktalarda toplamak mümkündür:

1.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri bireye tek yönlü ve doğrudan doğruya yapılan bir yardam değildir. Bu yardım ancak karşılıklı bir etkileşim sonucu gerçekleşebilir.

2.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde bireye kanat germek gibi bir anlayış yoktur. Psikolojik danışma ve rehberlik yardımının amacı bireyin sahip olduğu gücü kullanmasını ve daha da geliştirilmesini sağlamaktır.

3.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez. Bir bütün olarak bireyin tüm gelişimi ile ilgilenir.

4.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde kullanılan tüm yöntemler ve teknikler amaç değil araçtır.

5.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri birey bakımından bir öğrenme konusu ya da ders değildir.

6.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri bir disiplin görevi değildir, rehberlik yargılamaz, ceza vermez.

7.     Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir. Bireyin danışma hizmetlerini almaya hazır ve istekli oluşu önemlidir.